Save on skills. Reach your goals from $11.99

Free Tutorial – İşaretçi Sapancı Eğitici Eğitimi

Last updated on April 19, 2024 11:07 am
Category:

Description

İşaretçi ve Sapancı Eğitimi Nedir?

İşaretçi sapancı eğitimi, iş makinalarının doğru ve güvenli şekilde kullanılabilmesi için verilen bir eğitimdir. İşaretçi ve sapancı eğitimi ile beraber, iş kazası yaşanma riski de azaltılmış olur. Kalifiye işaretçi ve sapancı geliştirilebilmesi için gerekli bir eğitimdir. İşaretçi sapancı eğitimi alınabilmesi için okuma yazma biliniyor olunması, mesleğin gerektirdiği bedensel ve fiziksel yeterliliklerin bulunması ve tehlikeli işlerde çalışılabilir raporuna sahip olunması gereklidir.

İşaretçi ve Sapancı Eğitimi İçin Yasal Mevzuat Nedir?

İşaretçi ve sapancı eğitim mevzuatı; 2013 senesinin nisan ayında 28628 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinde belirtilmiştir. Eğitim sonrası sertifikalar ise Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’n 15’inci maddesine göre düzenlenir.

İşaretçi ve Sapancı Eğitimi Verebilecek Kurumlar Hangileridir?

İşaretçi ve sapancı eğitimi alınabilecek kurumlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kurumlardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş OSGB firmaları, katılımcıların saha tecrübelerini artıracak kapsamlı eğitimler planlarlar.

İşaretçi ve Sapancı Eğitimi İle Amaçlanan Nedir?

İşaretçi ve sapancı eğitiminin hedefi; çalışanların sıfır kaza ile hedeflerine ulaşım sağlayabilmeleri, teknik bilgileri yenilenirken uygulama esnasında yaptıkları hataların da düzeltilmesidir. İşaretçi ve sapancı eğitimi kapsamında; iş güvenliği bilincinin, iş sağlığına ve güvenliğine uygun davranışların oluşturulması amaçlanır.

İşaretçi ve Sapancı Eğitimi İçeriği Nedir?

İşaretçi ve sapancı eğitimi konu başlıkları aşağıdaki gibidir: Kaldırma iletme makinalarının tanımlanması ve sınıflandırılması öğretilir. Yük kaldırma ve taşıma için güvenli yöntemler, kullanılan ekipmanların özellikleri ve uygulanacak olan kurallar eğitim kapsamında anlatılır. Kaldırma iletme makinalarında hangi sebeplerle iş kazası yaşandığı ve bu durumun nasıl önlenebileceği anlatılır. Sapanların teknik özelliklerinden ve kullanım esaslarından bahsedilir. Sapancıların iş güvenliği kapsamında uygulamaları gereken kurallar belirtilir. El işaretleri için asgari gereklilikler ve özel kullanım kuralları eğitimin içeriğinde yer alır. Dikey ve yatay hareketler, genel ve tehlike işaretleri gibi kodlanmış işaretlerden bahsedilir. Çalışma sahasında alınması gereken önlemler anlatılır. Kaldırma ve iletme makinalarının bakım ve onarım işerinin nasıl yapılması gerektiği eğitim kapsamında öğretilir. Güvenlik önlemlerinin alınması, periyodik testlerin yapılması ve kontrol yöntemlerinin uygulanması gibi konulara değinilir. İşaretçi ve sapancı eğitimi kapsamında uygulamalar yapılır.

İşaretçi ve Sapancı Eğitimi Sonrasında Kazanılan Yeterlilikler Nelerdir?

İşaretçi ve sapancı eğitiminin kazanımları aşağıda verilmiştir: Katılımcıya sağlıklı ve etkili iletişim kurmayı ve bunu sürdürebilmeyi kazandırır. Öğrenme gereksinimleri doğrultusunda bilgi ve veri toplamanın öğrenilebilmesini sağlar. Uygulanabilir girişimci iş fikirlerinin üretilmesini sağlar. Katılımcı, işletme kurmak ve geliştirmek ile ilgili faaliyetleri yürütebilecek hale gelir. İşçi sağlığı mevzuatına uyma ve iş güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemleri alma kazanımı vardır. Çevre duyarlılığının artmasını sağlar. İşaretçi ve sapancı eğitimi sonrasında bireyin karşılaştığı problemlere karşı çözüm yeteneğinin iyileşmesinde etkisi vardır.

Who this course is for:

  • İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları yönetmeliğine göre; Okuma yazma bilen veya ilkokul mezunu olan,mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olan,tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir raporuna sahip olan kişiler programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve katılımcının çevrede konuyla ilgili olarak iletişim kurabileceği araştırma, gözlem ve uygulama yapabileceği her türlü kurum ve kuruluşlar, komisyon tarafından mesleki eğitim verilmesi uygun görülen diğer iş kollarında çalışanların işaretçi ve sapancı eğitimine tabi tutulmaları zorunludur.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Free Tutorial – İşaretçi Sapancı Eğitici Eğitimi”

Your email address will not be published. Required fields are marked *